O gotowaniu

iłki samodzielnie, ponieważ mamy większą kontrolę nad tym co jemy. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne - zapobiega nowotworom, dodaje energii i poprawia samopoczucie. Ostatnio coraz popularniejsze jest przygotowywanie potraw na pa

Dodane: 07-12-2015 04:36
O gotowaniu Gotowanie to przyjemność. Poszukujesz dobrych garnków i patelni? Zapraszamy

Da sie gotować smacznie i zdrowo?

Gotowanie może być formą spędzania wolnego czasu. Warto przygotowywać posiłki samodzielnie, ponieważ mamy większą kontrolę nad tym co jemy. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne - zapobiega nowotworom, dodaje energii i poprawia samopoczucie. Ostatnio coraz popularniejsze jest przygotowywanie potraw na parze - można tutaj zastosować albo specjalny wkład na garnek, są również dostępne piekarniki parowe. Warzywa i ryba przygotowane na parze nie tracą witamin i przede wszystkim - nie dodajemy dodatkowych kalorii. Taki garnek lub wkład do gotowania na parze to nie jest jakiś wielki wydatek, a przygotowanie dania jest szybkie i naprawdę łatwe.


Czym jest dla ciebie jedzenie?

O jedzeniu pisze się przyjemnie, nie powiem. Pewnie dlatego, że budzi jak najbardziej pozytywne skojarzenia. Człowiek od razu robi się szczęśliwszy, jeśli zamiast klepać kolejny tekst w tematyce okołobiznesowej, może wreszcie dać upust - nomen omen - kulinarnej rozpuście. Nie wszyscy jednak patrzą w ten sposób na jedzenie. Niektórzy wrzucają do swej paszczy co popadnie, by zaspokoić głód. Nie tędy droga jednak - ani to nie jest zdrowe, no i trochę nie wypada. Nie twierdzę, że od razu trzeba jakieś drogie specjały w siebie pakować, a gdzie tam. Najpyszniejsze jedzenie, to najprostsze jedzenie - takie, które uruchamia sieć pozytywnych wspomnień. Dlatego lubimy pierogi, kopytka, dżemy i inne skarby. W prostocie siła :)


Z czego jest twoja patelnia?

Miedziane garnki są... prześliczne. Te emaliowane świetnie sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu retro, te z teflonową powłoką są bardzo delikatne, a te tytanowe... No te są najlepsze. Ale i zdecydowanie najdroższe. Z patelniami jest podobnie. Póki co najpopularniesze są te z powłoką teflonową, ale uwaga - nie warto tu oszczędzać, bo teflon teflonowi nierówny! Szukaj takiej ze znakiem R. Na temat teflonu jest wiele mitów, jednym z najpopularniejszych jest ten, że jest on szkodliwy i niebezpieczny dla zdrowia. Cóż - nie jest tak. To prawda, że patelnię ze zdartą powłoką należy wyrzucić, ale to głownie dlatego, że szkodliwe jest... aluminium, z którego jest zrobiona. Nie bójmy się więc tego tworzywa - prawidłowo użytkowane zapewni nam możliwości smażenia bez dodatkowego tłuszczu, a to naprawdę ważna zaleta.